Alles is onvoorspelbaar...

Nadat ik aangebelt heb wordt de deur geopend door een man op leeftijd, in de hal ligt een grote hoeveelheid groene slang waar ik bijna over struikel, ergens achter een deur hoor ik het geluid van een concentrator, een apparaat wat zuurstof uit de lucht haalt. Meneer komt zenuwachtig en gehaast over . Ik hoef eigenlijk de slang maar te volgen om te komen waar ik wezen moet, echter ik volg dhr , en zie direct de reden waarom dhr zo gehaast overkomt.
In de grote bruine stoel voor de tv zit een kleine magere dame met grote ogen , min of meer naar lucht te happen, ze gebruikt haar hulp ademhalingsspieren en heeft haar mond open. Nee niet om te praten, want ze knikt als begroeting wanneer ze me ziet. Ze heeft het vreselijk benauwd.
Mag ik de concentrator even zien vraag ik? Dhr gaat me voor .......... hij is de broer van mevr, ik check de hoeveelheid zuurstof die mevr krijgt , en 2,5 liter per minuut blijkt te kloppen volgens dhr, ik check de slang, maar deze zit nergens beknelt, niet dat ik dat verwachtte want er gaat geen alarm.
Moeilijk deze situatie, ik kom slechts voor een kennismaking, maar hier moet gehandeld worden. Ik stel mevr gerust en zeg dat ik haar ga helpen. Eerst moet ik weten of mevr medicijnen heeft voor de benauwdheid, wat niet zo blijkt te zijn. Dan of ik de huisartsen post mag bellen of de zorgorganisatie die mevr momenteel heeft. Mevr en dhr vinden alles best . Ik bel de huisartsenpost en schiet de wacht rij maar voorbij , door spoed in te toetsen. Ik leg de situatie uit, en met de belofte dat ze er binnen een half uur zullen zijn, leg ik de telefoon neer. Vervolgens bel ik de reguliere thuiszorg om hen op de hoogte te brengen.
Waar ik voor kom kan ik nu vergeten, de uitleg over Pallister en onze werkwijze daar zit mevr nu niet op te wachten. Ik ga bij haar zitten, mevr is angstig , angst geeft benauwdheid en benauwdheid geeft angst ze zit in een cirkeltje, ik pak haar pols praat rustig en met zachte stem, observeer, en wacht tot de arts er is.
Twee dagen later starten we de zorg op bij mevr, en brengen naast onze goede zorgen vooral rust en veiligheid,voor mevr en haar naasten. Door een proactief beleid met de eigen huisarts af te spreken kunnen we zorgen voor comfort , en direct handelen bij benauwdheid.

rob

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Inloggen or Registreren